De of het Neude - Marxplaats

Marxplaats.nl
Marxplaats.nl
Ga naar de inhoud

De of het Neude

Columns en meer
Utrechters hopeloos verdeeld over 'Het' of 'De Neude'
De inwoners van de stad Utrecht zijn verdeeld over de vraag of Neude voorafgegaan moet worden door het lidwoord 'de' of 'het'.  Dat blijkt uit een enquête die door 1140 Utrechters is ingevuld. Van hen gaat 48% voor de en 44% voor het of 't. Volgens 8% van de Utrechters maakt het niet uit of je het of de zegt, dat kan allebei.

In 2015 voerden journalisten Ton van den Berg (Nieuws030.nl) en Marc van Rossum du Chattel (RTV Utrecht) een strijd. Van den Berg is voor 'De Neude', en Van Rossum is voor 'Het Neude'. Vanaf dat moment kon een vragenlijst ingevuld worden. Na vier jaar is die enquête nu gesloten. Precies 1140 Utrechters vulden hem in. En de uitkomsten zijn opvallend.

Zowel geboren Utrechters als import-Utrechters vulden de vragen in. Van de 540 Utrechters wiens wieg in de Domstad stond, vindt een kleine meerderheid dat het Het Neude is (46,3%). Voor De Neude stemden 45,7% van de geboren Utrechters. Bij import Utrechters is er wel een grote voorkeur voor één van de twee. Een meerderheid van 51% kiest voor De Neude. Van de import-Utrechters kiest 42% voor Het Neude, en de rest (7%) maakt het niet uit.

Als je kijkt naar opleiding zijn er ook een aantal opvallende verschillen. Hoogopgeleiden kiezen opvallend vaak voor De Neude (51%). Tegen 43% voor Het Neude. Ook laagopgeleiden kiezen vaker voor De Neude (46%), tegen 43% voor Het Neude. De groep die alleen een middelbare schoolopleiding (HAVO/VWO) heeft kiest in meerheid met 52% voor Het Neude.

En tenslotte nog de scheiding naar leeftijd. Jongeren onder de twintig kiezen massaal voor Het Neude (66%), tegen slechts 31% voor De Neude. Bij senioren van boven de zestig jaar, ligt het precies andersom. Daar kiest 56% voor De Neude en 32% voor Het Neude. Bij de ouderen is de groep die vindt dat het allebei kan, erg groot met 12%.

Marc van Rossum du Chattel ziet in de uitkomsten van de enquête een bevestiging voor zijn stelling: "Zoals ik eerder zei, is De Neude vooral iets voor hoogopgeleide import Utrechters. De geboren Utrechters volgen hun gevoel en zeggen 't Neude." Wellicht is de beste conclusie uit de enquête en discussies dat De of Het Neude Utrecht nog wel een tijdje zal blijven verdelen.

December 2018 © Marc van Rossum du Chattel
Marxplaats.nl
Dit is de website van
Marc van Rossum du Chattel.
Je mag mijn foto's alleen gebruiken
na mijn schriftelijke toestemming.
Terug naar de inhoud