CV - Marxplaats

Marxplaats.nl
Marxplaats.nl
Ga naar de inhoud

CV

Curriculum Vitae
In het jaar 1961 werd ik geboren in het mooie Arnhem. Gelukkig verhuisden mijn ouders al snel naar het nog mooiere Utrecht, de stad waaraan ik mijn hart heb verpand. Ik ging er naar school, onder andere naar College De Klop waar ik in 1982 mijn eindexamen VWO haalde.

Na mijn schooltijd studeerde ik (bedrijfs-)economie aan de Utrechtse H.E.A.O. en aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Een doctoraal examen heb ik uiteindelijk niet gedaan, ik deed mijn studie in de avonduren, en op een mooie dag had ik daar genoeg van.
 
Tijdens mijn studie had ik diverse baantjes, onder andere bij Uitgeverij Het Spectrum. Maar ik stond ook achter de lopende band van een zuivelfabriek, waar ze Mona-toetjes maakten.
Kindercola
Na mijn afstuderen aan de H.E.A.O. kreeg ik banen die meer op mijn studie waren toegesneden. De langste tijd als bedrijfseconoom, werkte ik bij United Soft Drinks, een frisdrankfabriek met bekende merken als Raak, Bar le Duc en AA-Drink. Het bedrijf had destijds vestigingen en fabrieken in Noord-Frankrijk, Spanje, Goor, Utrecht, Hengelo en Baarle Nassau. Ik was er de rechterhand van de Algemeen Directeur.

Mijn carrière als bedrijfseconoom stopte abrupt toen ik als General Manager werkte bij het opleidingsinstituut SIOO. Het was abrupt maar niet plotseling.
Brandhout
In 1974 startte ik met Hans van Duijne de drive-in-show Firewood. Ik was de DJ en Hans was vooral handig met de techniek. Toen een DJ op feestjes vooral zijn mond moest houden, maakte ik de overstap naar de radio. Ik begon bij twee ziekenomroepen en had mijn eigen platenprogramma.

In 1990 kreeg ik echte luisteraars toen ik begon bij de Utrechtse lokale omroep. Via Radio Domstad en Domroep, werd dat uiteindelijk Stadsomroep Utrecht. In 1999 vroeg Radio M Utrecht mij om er programma’s te komen presenteren. Ik kreeg ineens betaald voor het werk dat ik de tien jaar daarvoor als vrijwilliger had gedaan. Dat feit maakte het abrupte einde aan mijn loopbaan als econoom.
Onderzoeksjournalist
Rond de eeuwwisseling vonden politici in stad en provincie dat de lokale omroep van Utrecht en de regionale Radio M Utrecht meer moesten gaan samenwerken. Het mondde uit in een fusie, de nieuwe omroep kreeg de naam RTV Utrecht. In de loop der jaren is de nadruk van mijn werk meer komen te liggen op verslaggeving en journalistiek. Inmiddels zijn we twintig jaar verder. Heel af en toe presenteer ik nog een radioprogramma en dat doe ik met veel plezier. Maar ik ben meer verslaggever en journalist, dan DJ. Ik leg mij toe op de stad Utrecht, op de politiek en op onderzoeksjournalistiek. Mijn artikelen verschijnen niet alleen op de outlets van RTV Utrecht, maar ook op die van de NOS.

In 2004 introduceerde collega Remco van Rhijn mij bij Truckstar. Ik had immers belangstelling voor auto’s. Dat waren toen, en dat zijn nu nog steeds, vooral race-auto’s. Daarnaast was ik destijds een fervent hobbyfotograaf. En ik heb de roman Slaags op mijn naam staan. ‘Als hij kan schrijven, fotograferen en iets met auto’s heeft, dan is Truckstar echt iets voor Marc’, zo redeneerde Remco. Het bleek te kloppen. Inmiddels schrijf ik jaarlijks circa dertig artikelen voor Truckstar.
Formule 1
Behalve voor Truckstar werk ik incidenteel ook voor andere opdrachtgevers. Zo schreef ik een aantal keren een verslag van de 24 uur van Le Mans voor het autosportblad Formule1.nl. Ook leverde ik de foto's. Tegenwoordig schrijf ik regelmatig voor de titels van Jager Media over commercieel vastgoed en ontwikkellocaties in Nederland. En verder verschenen er incidenteel foto’s van mijn hand in het Algemeen Dagblad, Opwekking Magazine, Grazia, Quest Magazine en Daklozenkrant Straatnieuws. Op diverse plekken schreef ik columns zoals op Pampie’s Pages, in de jaren 90 een populaire website. Maar mijn pennenvruchten verschenen ook op sites als Nieuws030.
Foto: Michael van Houwelingen
Foto: Michael van Houwelingen
En de rest
Tot slot nog een paar details die het vermelden waard zijn. Ik heb mij gedurende bijna vijf jaar ingezet voor de herdenking van de oorlogsslachtoffers, die jaarlijks plaatsvindt op het Utrechtse Domplein. Die inzet volgde nadat ik alle plekken waar Anne Frank ooit verbleef heb bezocht. En verder ben ik EHBO-er, BHV-er en Hoofd BHV bij RTV Utrecht.


Interviewen is mijn tweede natuur. Ik deed het de afgelopen decennia zo'n 20.000 keer. En soms mag je iemand spreken die voor anderen niet direct bereikbaar is, hier een lijstje.

Nadat ik een paar jaar geschreven had voor Truckstar, bedacht ik me dat als ik over vrachtwagens schrijf, dat ik er ook in moet kunnen rijden. En dus ben ik inmiddels in het bezit van een rijbewijs CE met Code 95. Ik heb dus ook mijn chauffeursdiploma. Mensen die er verstand van hebben zeggen dat ik echt heel goed rechtuit kan rijden met een vrachtauto.
Op deze pagina staan twee foto's, die met André Hazes en met de Porsche van Carel Godin de Beaufort, waarvan ik niet (meer) weet wie ze gemaakt heeft. Dus als jij de rechthebbende bent van deze foto's, laat het me even weten. Dan gaan we het regelen.
Marxplaats.nl
Dit is de website van
Marc van Rossum du Chattel.
Je mag mijn foto's alleen gebruiken
na mijn schriftelijke toestemming.
Terug naar de inhoud