De GP Formule 1 van Zandvoort - Marxplaats

Marxplaats.nl
Marxplaats.nl
Ga naar de inhoud

De GP Formule 1 van Zandvoort

Columns en meer
Het weekend dat niet ging gebeuren;
De Grand Prix Formule 1 van Zandvoort
De datum vrijdag 1 mei 2020 stond al een tijdje met een uitroepteken in mijn agenda. Maanden eerder had ik bij mijn werkgever aangegeven dat ik vrij wilde zijn. Met vrienden overlegde ik hoe we er heen zouden gaan. Zandvoort! Het weekend dat de Formule 1 terug zou keren naar het legendarische circuit in de duinen.


Ik kocht een overdosis flessen shampoo bij de Jumbo, omdat je dan met korting kaartjes kon kopen voor de vrijdag. Voor vrijdag 1 mei. De eerste dag van een lang en enerverend raceweekend. Ik ben vast niet de enige die zich hier al maanden, misschien wel jaren op verheugd had.
In de jaren 80 was ik regelmatig op het circuit. Ik bezocht er clubraces en Formule 1 races. Niet alleen op Zandvoort. Ook toen al reisde ik door Europa om races te bezoeken. Nou ja, veel verder dan het Belgische Zolder kwam ik toen niet. Ik zag de grootheden uit die tijd racen. Of crashen.
Ik was bij de laatste Grand Prix Formule 1 in Zandvoort, in het jaar 1985. Niki Lauda won. Ik kan me de sfeer nog goed herinneren, het geschuifel door de straten van Zandvoort op weg naar het circuit, de wulpse promo-meisjes van Marlboro die je een sigaretje aanbieden. De volle duinen. Ik kan me nog herinneren hoe druk het was en hoe gezellig.
 
Die herinnering van vroeger maakte het vooruitkijken naar dit weekend alleen maar beter.
Een paar maanden eerder was ik in Barcelona bij de testdagen. Ik zag Vettel jagen op Hamilton, tijdens een oefensessie. Het beloofde wat.
Ik zag Max snel zijn
Ik zag Max stranden
En ondertussen kreeg ik alleen maar meer zin in vrijdag 1 mei 2020.

Ik was vandaag, vrijdag 1 mei 2020, in Zandvoort, voor het weekend dat niet ging gebeuren.
Het NS-station is gemoderniseerd, tien keer beter dan 35 jaar geleden. Het moest de enorme mensenmassa kunnen verwerken. Extra trappen, extra perrons. Het station ligt er vandaag uitgestorven bij.

De straten in het dorp: leeg.
Geen terrassen, geen wulpse promo-meisjes die je een vegetarische gehaktbal aansmeren. De weg naar het Circuit zou vergeven zijn van de wandelaars, en daar tussendoor die rijke patsers die hun nieuwste Ferrari, Lambo of Aston aan het grote publiek willen laten zien. De weg naar het circuit is uitgestorven.
De talrijke visverkopers hadden dit weekend een topomzet moeten draaien, maar het enige wat er draait zijn hun duimen.

De boulevard had een kolkende mensenmassa moeten zijn, met die gemoedelijke sfeer die zo gewoon is bij autosport. Maar de boulevards zijn leeg, kil, koud. Een overbodig bordje waarschuwt je om 1,5 meter afstand te houden. Het is een nutteloos bordje op deze vrijdag 1 mei. De eerstvolgende sterveling loopt op een halve kilometer afstand.
Restaurantjes in het dorp zouden hun toch al niet malse prijzen nog een stukje verder opgeschroefd hebben. Maar de tafeltje blijven leeg, de biefstukken in de koelkast.
Het oude stadhuis is getooid met een zwartwit geblokte vlag, de finishvlag. In dit tijdsgewricht lijkt het meer op een capitulatie, de gemeente legt zich neer bij een voortijdig einde van een race die nooit begon.
De parkeerplaatsen op de boulevard zouden voor normale stervelingen dit weekend onbereikbaar zijn. Dat is het enige dat klopt, want de parkeerplaatsen zijn nog steeds voor normale stervelingen onbereikbaar. Maar ze zijn ook onbereikbaar voor de VIPs, de sponsors en beroemheden, er staan hekken voor.
De kassa’s zijn dicht, al zouden die sowieso dicht gebleven zijn. Zandvoort was stijf uitverkocht, zelfs op de vrijdag, een absoluut unicum in de historie van de Formule 1, zover ik kan nagaan. Nooit eerder konden de kassa’s op vrijdag dicht blijven.
De eenzame tribune van het circuit is vandaag nog net zo eenzaam zoals hij al jaren is. Er achter ligt een leeg parkeerterrein, daar had de fan-village moeten staan. Op mijn foto zie je nog net de Tarzanbocht. De foto had ik normaal niet kunnen maken, er hadden noodtribunes gestaan, afgeladen vol met oranje t-shirts, petten en vlaggen.
En dan de foto van het opgaan van de Hunserug, geen Max Verstappen, maar Jan de Timmerman. Het afmaken van het hekwerk heeft ineens geen haast meer, en kan best op deze winderige en koude vrijdagmiddag.

 
Zandvoort is leeg en doods. En dat vind ik best jammer.
Marxplaats.nl
Dit is de website van
Marc van Rossum du Chattel.
Je mag mijn foto's alleen gebruiken
na mijn schriftelijke toestemming.
Terug naar de inhoud